QuickOut – Mosquetó de solta ràpida
QuickOut – el mosquetó de solta ràpida
Un dels “invents” que més ha fet millorar la seguretat en parapent, sens dubte, han estat els mosquetons de solta ràpida, els QuickOut, de la marca alemanya Charly.
Com la majoria d’aparells que impliquen manipulació poden ocasionar un error humà. Els QuickOut no se n’escapen…
Que ens consti, no coneixem cap accident provocat directament pel malfuncionament d’un mosquetó QuickOut. En canvi, si que ens consten accidents pel trencament de mosquetons d’alumini o obrir-se maillons de rosca utilitzats com a ancoratge principal de la vela (molt i molt pocs). Com també ens consten accidents ocasionats per un error humà a l’hora de plegar o instalar un paracaigudes, per exemple, i no per això és perillós portar un paracaigudes. Lo perillós és l’ésser humà, en totes les facetes de la vida! :-p
Per desgracia, fa pocs dies (setembre de 2017) hi ha hagut un accident greu amb un QuickOut involucrat. L’accident és degut a un error humà. El pilot va sortir a volar amb les tanques de seguretat obertes (impedeixen obertura accidental) i a més es va agafar als mosquetons presionant els dos botons que alliberen la vela d’un costat. A més, el pilot havia deixat anar els frens només sortir, un altre error greu de pilotatge que en aquest cas no va ser la causa de l’accident, però si que ho ha estat en molts altres casos (molts més que alliberar la vela accidentalment).
En canvi, si que és una evidència que els QuickOut han evitat molts accidents i millorat molt la qualitat dels aterratges amb biplaça. És la millor manera (ràpida i efectiva) d’anular la vela després de llençar el paracaigudes d’emergència i evitar així el temut efecte mirall. En quan a l’ús amb parapents biplaça, depenent de les zones, els QuickOut treballen a tots els aterratges, alliberant molt estrès al pilot a l’hora d’anul·lar la vela amb vent.
Hem fet un petit vídeo per il·lustrar una mica com funcionen aquests mosquetons i parlar dels mites sobre ells:
Resumint:
- S’obren sols: Impossible. Si es tanquen malament (molt difícil) no es pot tancar el seguro i sortirem amb el seguro obert (doble error), però a la mínima força saltarà, pel què mai passarem de la inflada.
- Presionant un costat i després l’altre s’obre: Si, existeix la possibilitat, però no sempre és així i no és cap mal-funcionament. Per donar-se aquesta situació és imprescindible haver comès més errors i mai obrirà presionant només un costat:
- Sortir amb les tanques de seguretat obertes
- Presionar un costat i no adonar-se de que la tanca de seguretat està oberta
- Presionar la segona tanca de seguretat
- El plàstic vermell es trenca: Home, doncs potser va sent hora de renovar material… o canviar la peça si creiem que la resta de mosquetó està bé.
- És molt gran i pesat: Completament d’acord. 200g cada un front a 36g d’uns Grivel Plume. Cada un és pel què és. I a més no són compatibles amb totes les cadires.
Com tot, només es tracta de:
- Ús correcte: Mai s’ha de volar amb la tanca de seguretat oberta. Si es fa per un motiu concret, hem de tenir clar què comporta i, per suposat, no presionar els polsadors si no es vol alliberar la vela.
- Manteniment: És una peça mecànica que necessita molt poc manteniment. Simplement netejar i engreixar amb algún tipus de lubricant sec que no deixi residu per evitar que la pols s’hi enganxi.
- Substitució: Si, les coses es gasten i no són eternes… Un QuickOut pot arribar a durar 10 vegades més que un mosquetó clàssic, però tot i així, s’ha de substituir quan s’aprecia deteriorament.